Heb je je eerste scènes of een kort verhaal geschreven, maar twijfel je of het goed genoeg is? Met een snelscan van jouw fragment weet je waar je aan toe bent. Als onafhankelijke proeflezer geef ik jou een eerlijk advies in mijn snelscan. Daardoor maak je straks niet meer de fouten die je nu maakt. 

Kies voor een snelscan als je:

 • een idee hebt voor een verhaal of net begonnen bent met schrijven, maar je niet weet of je op de goede weg bent;
 • die schrijfwedstrijd dit keer wil winnen en daarom graag je verhaalidee laat nakijken;
 • lekker aan het schrijven was, maar op een dood punt bent beland en niet weet hoe je verder moet.

Taal is al twintig jaar mijn vak. In 2013 won ik een prijs van de Kring van Hoofdredacteuren in het hoger onderwijs voor het artikel Avontuur in Afrika, een waargebeurd verhaal over zes studenten civiele techniek die tijdens hun studiereis in Mozambique zijn overvallen. Het klinkt misschien raar maar daarna wilde ik nog beter leren schrijven. 

Na een cursus Creatief Schrijven volgde ik bij de Schrijversacademie de opleidingen Romans en Korte Verhalen, én Redactie. Ik ging er beter door schrijven en redigeren. Bovendien hield ik er een schrijfclub aan over. We beoordelen regelmatig elkaars teksten en zijn zo elkaars schrijfcoach. Dat geeft mij een scherpere blik op schrijfstijl, structuur, plot en personages.  

Waarom een snelscan van een fragment?

 • Al op de eerste pagina’s kan ik zien wat er beter kan.
 • Ik beoordeel je plot, personages en schrijfstijl.
 • Je krijgt tips voor je verhaalopbouw.
 • Ik maak een leesrapport van 1 A4.
 • Je kunt weer verder met jouw idee.
Connie heeft meegelezen met het manuscript 'Niet van iedereen', dat in 2018 is verschenen bij uitgeverij Palmslag. Haar feedback is scherp, constructief en ze heeft een waanzinnig goed oog voor detail. Ze geeft opbouwende kritiek en wijst je op verbeterpunten, zonder je hierdoor te demotiveren. Als ik weer een redacteur nodig heb, denk ik zeker aan Connie.
Silvie Kamphuis
Het leesrapport van Connie is aangenaam van toon en voldoende uitgebreid. Opbouwend en stimulerend. Ze levert haar redactiewerk overzichtelijk aan met duidelijke tips. Hier en daar een complimentje ertussen doet een auteur bovendien goed. Ik zag door haar suggesties vanzelf mogelijkheden mijn manuscript te herschrijven.
Emily Mulder
Connie heeft het manuscript van mijn novelle 'Het goud van Lupe Mirando' onder handen genomen. Ik was onder de indruk van hoe goed ze mijn manuscript had gelezen en hoe scherp haar commentaar was. Ze wist feilloos de mindere punten eruit te halen en tot de kern door te dringen. Hiermee heeft ze me enorm geholpen.
Christian Deterink

Een snelscan van een fragment werkt zo:

 • Jij klikt op de rode button, vult het formulier in en klikt op ‘Versturen’. 
 • Ik stuur jou een mail met wat vragen.
 • Jij beantwoordt die vragen en stuurt in diezelfde mail jouw fragment van maximaal drieduizend woorden als Wordbijlage.
 • Ik maak een analyse en schrijf een leesrapport van maximaal één A4 over wat mij opvalt.
 • Na de snelscan van jouw fragment weet jij waar je nog aan kunt werken. 
 • Gaat er iets mis? Mail mij dan even op info@abcontekst.nl.