Handige taalwebsites: ontdek mijn top 5

Stuit jij tijdens het schrijven ook weleens op kwesties waarvan je denkt: waren er maar wat handige taalwebsites waarbij ik dit meteen kon opzoeken?

Je schrijft…

en schrijft…

en schrijft.

Vervolgens beland je opeens op een woord waarvan je denkt: hoe spel ik dat? Schrijf ik dit aan elkaar of los? Hoe breek ik dit woord precies af? Wat is de Nederlandse of oorspronkelijke spelling van een land of buitenlandse stad?

Goed nieuws! Je hoeft niet meer te piekeren of eindeloos te zoeken. Ik heb een lijstje met handige taalwebsites voor je, zodat je meteen het antwoord kunt vinden. Daardoor kun jij blijven focussen op jouw verhaal. Ik heb er een top 5 van gemaakt.

Of schrijf je top 5 met een streepje?*

Van die dingen dus.

Handige taalwebsite nummer 5: aardrijkskunde

Zit je te worstelen met een aardrijkskundige naam? Ga naar deze handige taalwebsite met buitenlandse aardrijkskundige namen, van de Taalunie.

Hoe werkt het? Laten we een lekker lastige naam nemen: Papua Nieuw Guinea. Je denkt dat het Papoea Nieuw Guinea moet zijn, maar die ‘oe’ klinkt zo simplistisch. Klik op de ‘P’ en warempel…

Het juiste antwoord is: Papoea-Nieuw-Guinea. Met koppeltekens.

Papua New Guinea is de Engelstalige versie.

Leuk is dat je meer informatie krijgt over het land, de taal, de hoofdstad en niet te vergeten over hoe inwoners aanduidt. Klik maar eens op ‘Papoea-Nieuw-Guinea’ in de rechterkolom.

Zo noem je een mannelijke inwoner een Papoea-Nieuw-Guineeër, een vrouwelijke een Papoea-Nieuw-Guinese en twee of meer inwoners: Papoea-Nieuw-Guineeërs.

Een Papoea-Nieuw-Guineeër. (Foto: Trevor Cole | Unsplash

Weer wat geleerd.

Neem ook eens een kijkje op de tabbladen ‘continenten’, ‘wereldzeeën’ en ‘vertaalhulp’.

Nummer 4: spreekwoorden & gezegden

Hussel jij spreekwoorden en gezegdes altijd door elkaar? Ligt het op het puntje van je tong, maar weet je niet meer precies hoe het luidde? Check deze handige website voor spreekwoorden. Toets het woord in dat je nog wel weet en er ploppen meteen spreekwoorden en gezegdes op.

Lees voor de zekerheid de uitleg erachter, zo kun je niet toch die knoeperd (met een t?**) van een fout maken en jezelf voor schut zetten.

Het mooiste voorbeeld dat ik ooit hoorde was: ‘ze kwamen als paddenstoelen uit de lucht vallen.’

Foto: Matthias Zomer | Pexels

Nummer 3: taalregels

Je geheugen even opfrissen met de regels voor grammatica, leestekens, woordcombinaties, afleidingen, woordgroepen en niet te vergeten woordtekens zoals accenten? Kijk dan op taaladvies.net, ook van de Taalunie.

Als je bijvoorbeeld klikt op ‘accenttekens’ (te vinden onder ‘woordteken’), zie je bij de resultaten wat algemene regels onder ‘leidraad’. Daaronder vind je wat adviezen.

Is het bijvoorbeeld per sé, persé of per se? Je vindt hier het antwoord, een toelichting en nog wat van die lastige taalkwesties, zoals de spelling van tête-à-tête.

Het fijne van taaladvies.net is dat je ook vragen kunt stellen.

Denk aan ‘dat of wat?’. Je krijgt vervolgens een lijst met voorbeelden en uitleg.

Nummer 2:

handige taalwebsite voor er+voorzetsel+werkwoord

Hoe vaak heb jij je al het hoofd gebroken over woorden als er, daar, hier en waar + een voorzetsel + een werkwoord? Is het ‘eropuit trekken’ of ‘er op uittrekken’? of toch ‘er op uit trekken’?

Ga naar deze website met een handige lijst van dergelijke combinaties. Deze website is van het Genootschap Onze Taal.

Voordat je je nu het schompes gaat scrollen op de lijst: toets CTRL + F en typ in dit geval ‘eropuit’. Alle combinaties op deze pagina zie je nu geel of oranje oplichten. En voilà: het is ‘eropuit trekken’. Je ziet een voorbeeld en tussen haakjes staat hoe het anders kan.

En mijn nummer 1

van de handige taalwebsites is:

Roffel…

Roffel…

Woordenlijst.org. Hier vind je het zogeheten Groene Boekje in digitale vorm. Superhandig als je wil weten hoe je woorden spelt en afbreekt, of ze vrouwelijk of mannelijk zijn, en hoe je werkwoorden vervoegt.

Wat is bijvoorbeeld het voltooid deelwoord van stofzuigen?

Foto: Gustavo Fring | Pexels

Stof gezogen?

Gestofzuigd?

Typ simpelweg ‘stofzuigen’ in en je ziet onderaan dat het ‘gestofzuigd’ is.

Let er wel op dat het schuifje bij ‘details’ (rechtsboven) naar rechts staat. Zo krijg je meer informatie over het type woord en over hoe je het afbreekt aan het eind van een zin.

Typ ‘mededingingswet’ maar eens in. Tussen de vierkante haken zie je puntjes op de plekken waar je het woord kunt afbreken. Veel informatie dus over het door jou gezochte woord. Hoe fijn is dat?

* top 5 is echt zonder streepje

** knoeperd is met een d

Leve woordenlijst.org!


Ken jij andere handige taalwebsites? Ik hoor het graag. Laat hieronder een reactie achter.

author-sign

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.