doorlezen

Zo zorg je ervoor dat lezers doorlezen

Je hebt weer een hoofdstuk af maar denkt: hoe zorg je ervoor dat lezers doorlezen en dat je verhaal niet inkakt? Hoe voorkom je dat lezers je boek wegleggen? Nou, zo dus: vragen oproepen.

Waarom lees jij verder in een boek? Vaak omdat je wilt weten hoe het afloopt. Ja duh. Klinkt logisch, toch? Nou, zorg er dan voor dat er aan het eind van elke scène of elk hoofdstuk een prikkel overblijft om door te lezen. Een voorteken, bijvoorbeeld. Of een angstaanjagend beeld. In ieder geval iets wat vragen oproept.

Vragen oproepen

Desnoods een letterlijke vraag. Waarom was hij niet naar de begrafenis van zijn moeder gekomen? Einde scène. Nou, ik denk dat jij na deze vraag wel even door wil lezen. Als een scène eindigt met iemand die gedag zegt en wegfietst om sigaretten te halen, gaat zo’n scène als een kaarsje uit.

Je hebt dus een prikkel nodig. Een prikkel die blijft hangen bij de lezer. Zo zorg je ervoor dat lezers doorlezen. Lees je favoriete boek er nog maar eens op na. Op welke momenten wil jij echt doorlezen? Op momenten dat jij waarschijnlijk denkt: en hoe nu verder? Of: wat of wie zit hierachter? Of: wat heeft dit te betekenen?

Zo zorg je ervoor dat lezers doorlezen

Maak gebruik van goede prikkels:

  • nieuwe informatie die alles op zijn kop zet;
  • een belofte aan het eind van de scène;
  • een onthulling die niet (of net niet helemaal) wordt toegelicht;
  • een vraag die (nog) niet wordt beantwoord;
  • een overweldigende gebeurtenis;
  • een mysterieuze vondst;
  • een voorteken;
  • een verrassende wending van het verhaal;
  • een raadselachtige dialoog.

Nogmaals, herlees wat boeken die jou op het puntje van je stoel lieten zitten en probeer eens te achterhalen welke prikkels de schrijver daarvoor heeft gebruikt. Je kunt het lijstje onder het kopje ‘Zo zorg je ervoor dat lezers doorlezen’ daarna vast aanvullen.

Clou: roep vragen op, doseer, verklap niet alles meteen, vertraag zodat de lezer blijft hunkeren naar jouw antwoorden. Hartstikke leuk om te doen!

En… willen jouw lezers doorlezen?

Heb je je verhaal af en wil je weten hoe jouw lezers reageren? Willen ze écht doorlezen? Ik kan jouw manuscript beoordelen en antwoord geven op jouw prangende vraag: wilde je doorlezen?

author-sign

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.