leeg aantekenblok

Hoe je een verhaal begint

Als je een idee hebt voor een verhaal, kan het best lastig zijn om het begin op te schrijven. Hoe begin je? Ik zou zeggen: gewoon door te gaan schrijven. En dat hoeft niet per se het daadwerkelijke begin van je verhaal te worden. Drie tips over hoe je een verhaal begint.

Als je werkelijk geen idee hebt voor het beginnen van je verhaal, doe dan eens het volgende:

1. Kijk eens hoe anderen hun verhaal beginnen

Je hebt vast een aantal boeken die jij geweldig vindt. Pak die er eens bij en kijk hoe de auteurs het verhaal beginnen. Is er iets wat jou opvalt? Is er wellicht een gemene deler bij deze boeken? Misschien beginnen ze midden in het verhaal. Of wellicht is er een verteller die aankondigt uit de doeken te doen wat er allemaal is gebeurd.

Hoe je een verhaal begint: twee voorbeelden van boeken: De verborgen geschiedenis en De waarheid over de zaak Harry Quebert.

Neem het begin van De verborgen geschiedenis van Donna Tartt:

De sneeuw in de bergen begon te smelten en Bunny was al weken dood voordat we de ernst van de situatie begonnen in te zien. Hij was tien dagen dood toen ze hem vonden, moet u weten. Het was een van de grootste zoekacties uit de geschiedenis van Vermont – staatspolitie, FBI en zelfs een helikopter van het leger; het college werd gesloten, de verffabriek in Hampden ging dicht, mensen kwamen uit New Hampshire, uit het noordelijk deel van New York, zelfs uit Boston.

De verborgen geschiedenis – Donna Tartt

Hoe je een verhaal begint? Nou, zo bijvoorbeeld!. Het verhaal begint min of meer na alle gebeurtenissen. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik moet weten wat er precies is gebeurd – ook al weet ik dat Bunny al dood is.

Nog eentje. De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker:

De dag van de verdwijning
(zaterdag 30 augustus 1975)

‘Meldkamer politie, wat is uw noodgeval?’
‘Hallo, mijn naam is Deborah Cooper en ik woon aan Side Creek Lane. Volgens mij zag ik net een meisje in het bos dat achterna werd gezeten door een man.’

De waarheid over de zaak Harry Quebert – Joël Dicker

Wat alinea’s en een pagina verder begint een proloog, drieëndertig jaar na de verdwijning.

Kijk zo ook eens naar jouw favoriete boeken. Het is goed om te ontdekken hoe andere schrijvers beginnen. Gewoon, om je te laten inspireren. Het kan jou duidelijker voor ogen laten krijgen wat bij jouw verhaal zou kunnen passen. Als je weet wat er allemaal mogelijk is krijg je eerder inspiratie voor die lastige kwestie hoe je een verhaal begint.

2. Weet waar je naartoe wil!

Als je nog niet precies weet wat je uiteindelijk wilt vertellen, is het lastig om een goed begin te schrijven. Logisch toch? Bedenk ook dat er niet één beste manier is waarop je jouw verhaal kunt beginnen. Het begin kan tijdens jouw schrijfproces nog alle kanten op.

Hoe je een verhaal begint: verkeersborden met pijlen voor de juiste weg.
Foto: PhotoMIX Company via Pexels


Je hoeft ook niet per se bij het begin te beginnen. Als jij een bepaald plot of een specifieke scène voor ogen hebt, werk die dan gewoon eerst uit. Je moet eerst duidelijk voor ogen hebben waar je verhaal over gaat en waarom je het op een bepaalde manier wil opschrijven.

Heb je bijvoorbeeld al voor ogen vanuit welk perspectief je gaat schrijven? Waar en wanneer het verhaal zich afspeelt? Hoe beter jij het verloop van jouw verhaal voor ogen hebt, hoe makkelijker jij kunt kiezen voor een aansprekend begin.

3. Ga niet meteen perfectioneren

Aan jouw verhaal ga je nog vaak sleutelen. Doe dat niet meteen, maar als je ruwe versie af is. De kans is groot dat je het verhaal later alsnog op een andere manier laat beginnen. Hoe verder je bent in je schrijfproces, hoe meer je voor ogen krijgt op welke manier je je verhaal vormgeeft.   

Als je je eerste versie weer eens leest, kom je onderweg misschien een scène tegen die intrigerend of kenmerkend genoeg is voor het begin van je verhaal. Ideeën doe je al schrijvend op. Schroom daarom niet om je verhaal toch weer helemaal om te gooien. Schrijven is immers schrappen.

En herschrijven.

PS Ik kan natuurlijk ook met je meedenken

author-sign

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.