Schrijfster met kat

Waarom meedoen aan schrijfwedstrijden slim is

Meedoen aan schrijfwedstrijden kan heel nuttig zijn. Ik leg uit waarom en geef je enkele handige websites waarop je schrijfwedstrijden kunt vinden.

Als je je schrijfkwaliteit eens wilt laten testen, raad ik je aan (vaker) mee te doen aan schrijfwedstrijden. Het zijn in feite goede schrijfoefeningen. Je krijgt immers een kant-en-klare ‘opdracht’ voor een verhaal:

 • vaak over een bepaald thema waarover je nog niet eerder hebt nagedacht, wat goed is voor je creativiteit;
 • met een beperkt aantal woorden, wat voorkómt dat je onnodig uitweidt;
 • met een vastgestelde deadline, waardoor je nu echt wilt doorzetten;
 • dat wordt beoordeeld door een deskundige jury;
 • dat bij winst wordt gepubliceerd (vaak althans).

Allemaal voordelen dus.

Waar moet je zijn als je wilt meedoen aan schrijfwedstrijden?

Hier is mijn top 3 van websites met schrijfwedstrijden:

 1. Schrijverspunt
  Een website waarop je een jaaroverzicht van schrijfwedstrijden kunt vinden. Als je het niet kunt nalaten nog even lekker te schaven en te schrappen voor het beste resultaat, kies je gewoon een wedstrijd met een wat latere deadline. Ook voor haiku’s en poëzie.
 2. Schrijven online
  Weer een bundeling van schrijfwedstrijden. Het betreft verschillende genres: korte verhalen, thrillers, columns, verhaal van de maand, poëzie, haiku’s.
 3. Hebban
  Lezerswebsite Hebban organiseert onder meer de Zilveren Strop en de Harland Awards.

  De Zilveren Strop is een schrijfwedstrijd voor spannende korte verhalen (max. 7.500 woorden). Je kunt meedoen met een thriller, een detective, een misdaadverhaal, een spionageverhaal of een ander spannend verhaal.

  De Harland Awards schrijfwedstrijd  is meer bedoeld voor schrijvers van sciencefiction, horror en fantasy. Hebban organiseert deze wedstrijd in samenwerking met de Stichting Fantastisch Genre. In het verleden was er ook een award voor romans.

Meedoen aan schrijfwedstrijden, wat levert dat op?

Als je prijzen bedoelt, die variëren van publicatie (op een website, in een bundel of e-boek) tot een geldprijs, een boek, een beeldje of een podcast van je verhaal. Een enkele keer betaal je inschrijfgeld, want hé die prijs moet natuurlijk wel ergens van worden betaald.

beker van winnaar
Foto: Rodnae productions via Pexels.

Belangrijker is dat je opvalt, als je wint. Stuur jij na jaren schrijven je manuscript naar een uitgever dan heb je een streepje voor als je kunt zeggen dat je een of meer schrijfwedstrijden hebt gewonnen. Dat zegt immers iets over je schrijftalent.   

En je krijgt ook feedback als je wint. Vaak van een deskundige of literaire jury. Daarbij moet ik meteen zeggen dat als je niet wint, dat niet per se hoeft te zeggen dat je slecht schrijft. Je weet immers niet hoeveel (uitstekende) concurrenten je had. Bovendien blijft jureren een kwestie van smaak. Enne… een jury kan ook verdeeld zijn. 

Voordat je gaat meedoen…

Wil je je verhaal nog verbeteren voordat je het inzendt? Of wil je sowieso feedback krijgen? Ik onderzoek graag via een snelscan of je personages voldoende zijn uitgediept, je geen onlogische plotwendingen gebruikt, je plot interessant genoeg is en er nog losse eindjes zijn.

Ben je daar al 100 procent zeker van? Dan maak je natuurlijk een betere indruk als je Nederlands ook perfect is. Ik kijk of jouw spelling en grammatica in orde zijn en check meteen je dialoognotatie en alinea-indeling. Zo kun je goed beslagen ten ijs komen.

Heb je al een leuke schrijfwedstrijd op het oog? Ga lekker aan de slag!

author-sign

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.